logo 2.0

„Dacă Bush e chintesenţa cowboy-ului, Obama e schimbarea“

2/10/2008

Interviu acordat pentru Cotidianul si aparut in editia din 2 octombrie 2008

Într-un interviu pentru Cotidianul, expertul în comunicare politică Phil Noble, aflat în România cu ocazia conferinţei Politica 2.0, vorbeşte despre campania electorală americană şi despre ce ar însemna pentru întreaga lume un preşedinte de culoare la Casa Albă. 


Phil Noble este fondatorul PoliticsOnline şi al Phil Noble and Associates. Unul dintre liderii Comitetului pentru Obama din Carolina de Sud, Noble este consilier al campaniei senatorului de Illinois şi se ocupă de organizarea campaniei democratului în statul său.


De ce se bucură campania online a lui Barack Obama de un succes atât de mare?


Campania online are succes pentru că este o continuare a mesajului mai amplu despre schimbare, inovaţie, noutate, despre a da oamenilor posibilitatea de a-şi face vocea auzită în politică într-un fel nemaiîntâlnit până acum. Campania online nu este un fel de "glonţ magic", ci un mod de a comunica cu oamenii, dându-le acestora posibilitatea de a-i răspunde. Obama este diferit, mesajul lui e diferit, felul în care se organizează e diferit şi tehnologia folosită e alta.


Care sunt punctele tari ale lui Obama în această campanie şi care sunt cele slabe?


Punctele tari sunt că Obama reprezintă o schimbare fundamentală, un mod diferit de a face politică, într-un moment în care americanii sunt foarte sătui de modul tradiţional al republicanilor. Cel mai mare dezavantaj al lui Obama e nou pe scena politică, e diferit. SUA sunt conservatoare din multe puncte de vedere, iar Obama nu e un alb bătrân şi gras cu tradiţionalul trecut de 20 de ani în Senat.


Credeţi că rasismul va fi un factor de luat în seamă la alegeri?


Problema rasială e vitală în cultura şi politica americană. Există un număr semnificativ de persoane care nu ar vota pentru un candidat de culoare. Cred că problema rasială va avea o influenţă mai mare decât cred unii, deşi Obama nu este văzut drept o persoană de culoare cu vederi radicale.

Mai mulţi alegători americani se declară încă indecişi...

Poate că unii au probleme cu candidatul Obama sau cu candidatul McCain. Aceste alegeri vor fi foarte interesante, am putea vedea diferenţe dintre felul în care oamenii spun că vor vota şi felul în care chiar o vor face, s-a mai întâmplat. Alegerile de anul acesta vor schimba politica americană, indiferent de rezultat.


Ce anume reprezintă această schimbare pe care o va aduce Obama atât pentru SUA, cât şi pentru restul lumii?


Este vorba despre simbolul schimbării - comunicarea, însuşi faptul de a avea un bărbat tânăr, de culoare, ca preşedinte schimbă radical percepţia lumii despre ceea ce înseamnă America. Tatăl lui Obama este din Africa, a locuit în Indonezia şase ani, a fost crescut de bunici albi, el fiind de culoare, a mers la Harvard, unde a fost preşedinte al Law Review, ceea ce înseamnă cel mai bun dintre cei mai buni, dar a renunţat la toate acestea şi a lucrat ca organizator în comunităţile sărace din Chicago. Obama are o perspectivă diferită asupra lumii, un alt set de valori, şi să găseşti aşa ceva în politică iată schimbarea. A fost în Berlin, în turneu, unde l-au întâmpinat peste 200 de mii de oameni care au fluturat steaguri americane, nu le-au ars.


Să luăm exemplul Europei. De ce credeţi că este Obama atât de popular aici?


SUA au o imagine foarte complexă în lume. George W. Bush şi Barack Obama reprezintă două feţe diferite ale caracterului şi imaginii Americii. George W. Bush reprezintă chintesenţa cowboy-ului american care merge unde vrea, face ce vrea, dacă nu vă place, treaba voastră. De cealaltă parte, Obama reprezintă speranţa, schimbarea, posibilităţile, acceptarea. O naţiune clădită din imigranţi. Ambii reprezintă feţe ale Americii. Un prieten mi-a trimis o fotografie de la o manifestaţie antiamericană, făcută în urmă cu 10 ani, nici nu ştiu exact unde avea loc. În fundal se văd un steag american în flăcări şi un bărbat care ţine o pancartă pe care scrie „Yankeule, pleacă acasă şi ia-mă cu tine!". Aşa e lumea, oamenii au sentimente puternice şi amestecate faţă de SUA. De asta oamenii îi pot fi foarte ostili lui George W. Bush şi 10 minute mai târziu să fie încântaţi de Obama, deşi amândoi sunt americani.

 
Interviul integral in Cotidianul

Speakeri

Invitat special

Phil Noble

Preşedinte Phil Noble & Associates
Fondator PoliticsOnline
(Statele Unite)

Julie Barko Germany

Director Institute for Politics, Democracy & the Internet
(Statele Unite)

Viktor Szigetvári

Managing Director Szigetvári and Partners Communication INC
(Ungaria)

Christian Passin

Manager South-Eastern Europe, Academia Politica a Partidului Popular Austriac
(Austria)

Ralf Güldenzopf

Co-fondator Blueberry Consulting
Consultant comunicare politica
(Germania)

Meus van der Poel

Consultant politic
(Olanda)

Eveniment sustinut de

Organizatorii evenimentului